Tuky
definice
Tuky jsou estery karboxylových kyselin s glycerolem. Pevné tuky (lůj, máslo, sádlo) jsou především estery
kyseliny palmitové a stearové. Kapalné tuky (slunečnicový, olivový a jiné rostlinné oleje, rybí tuk) obsahují též estery kyseliny olejové.
Tuky můžeme rozdělit též na rostlinné a živočišné.
;Rostlinné tuky
  Rostlinné tuky se získávají lisováním nebo vyluhováním semen a plodů olejnatých rostlin. Získaný surový produkt se dále rafinuje. K nejvýznamnějším rostlinným tukům patří zejména olej olivový, podzemnicový, řepkový, sójový, slunečnicový, konopný, lněný a ricínový, kokosový tuk.
Živočišné tuky
Živočišné tuky se připravují škvařením, lisováním nebo vytavováním živočišných tkání bohatých na tuky. Řadí se k ním především vepřové sádlo, hovězí lůj, rybí tuk a kostní tuk.
obecně
Tuky chrání organismy před ztrátou tělesné teploty, jsou ochranou pro vnitřní orgány, a především jsou důležitou složkou potravy. Při trávení je tuk rozkládán na glycerol a příslušné
karboxylové kyseliny. Tyto látky organismus využívá buď jako zdroj energie, nebo z nich vytváří svůj vlastní tuk jako zásobní látku. U rostlin se tuky vyskytují v podkožní tkání.